Daha fazlası için diğer içeriklere göz atabilirsiniz. Daha fazla kişinin faydalanması için arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz…
Es-Selam İsmi Şerifinin Anlamı Faziletleri ve Zikri | Kayıp Dualar
Selâm, emniyet, güven ve esenlik sahibi, yani her çeşit ayıptan selâmette, her türlü afetten berî, emniyet ve güven içinde demektir. Her türlü tehlikelerden kullarını selamete çıkaran, emniyet ve güven veren, cennetteki kullarına selam eden anlamındadır.
“O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. Melik’tir; Kuddûs’tur; Selam’dır; Mü’min’dir; Müheymin’dir; Aziz’dir; Cebbar’dır; Mütekebbir’dir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok yücedir.” (Haşir Suresi, 23)
“Rablerinden korkanlar da bölük bölük cennete sevk edilmektedir. Nihayet oraya vardıkları zaman kapıları açılır ve bekçileri onlara: “Selâm sîzlere, ne hoşsunuz! Ebedî olarak içinde kalmak üzere haydi girin oraya!” derler.” (Zümer, 39: 73)
Bu ayette cennetin bekçilerinin selam vermesi Allah’ın Selam sıfatı aynı zamanda cennete kabul ettiği kullarına bizzat kendisinin “selam” vermesi anlamına da gelir. Yüce Allah bunu, Kur’an-ı Kerim’de;
“Çok esirgeyen Rab’dan onlara bir de sözlü “Selam” (vardır).” (Yasin, 36: 58) Buyurarak cennete giren kullarına sözlü olarak selam vereceğini bildirir. Hiç şüphesiz Allah’ın selamı müminler için olabilecek en büyük müjdedir. Başka bir ayette ise şöyle buyrulmaktadır:
“İşte onlar, sabretmelerine karşılık (cennetin en gözde yerinde) odalarla ödüllendirilirler ve orda esenlik dileği ve selamla karşılanırlar.” (Furkan, 25:75)
“Sabrettiğiniz için size selam olsun. Ahiret yurdu ne güzeldir!” (Ra’d, 13: 24)
“Takva sahipleri o kimselerdir ki, melekler, canlarını hoş ve rahat halde alırlar. “Selam size, yapmış olduğunuz güzel işlerin mükâfatı olarak girin cennete…” Derler.”(Nahl, 16:32)
Ayet-i Kerimelerde ifade edildiği gibi cennet, esenlik ve huzur dolu, güvenli ve mutluluk dolu bir yerdir. Ora¬da duyulacak en güzel seslerden biri de selamdır Allah Teâlâ’nın kullarına vereceği ve meleklerin müminleri karşılama biçimi selamdır. Bu konudaki ayetleri yukarıda gördük. Kur’an-ı Kerim’de, cennetlikler, “Allah’ın dostla¬rı” olarak nitelendirilir ve Allah dostlarına verdiği mutlu¬luk yurdunun adını da cennet koymuş, ona “Dâru’s- Selâm” demiştir: Es-Selam (c.c)
“Rableri katında selâm yurdu (cennet) onlarındır. Allah, yapmakta oldukları şeylerden dolayı onların dostudur.” (En’am, 6: 127)